Voorbeeld Bouwbesluit
Het bouwbesluit is een wettelijk voorschrift waaraan gebouwen en het bouwen van gebouwen moeten voldoen. Als je kennis nodig hebt over het bouwbesluit is dat meestaal over een aspect ervan.
Dit voorbeeld laat zien hoe je snel die kennis kunt opbouwen.
Voorbeeld Bouwbesluit
Het bouwbesluit is een wettelijk voorschrift waaraan gebouwen en het bouwen van gebouwen moeten voldoen. Het bestaat uit een omvangrijke tekst waarin de regels zijn opgenomen en wettelijke teksten eromheen om de wettelijke kaders voor het bouwbesluit in te vullen.
Informatie over brandveiligheid
Je wilt informatie in het bouwbesluit vinden over "brandveiligheid". Het model dat uit de analyse is afgeleid bevat deze informatie op basis van een relatie met het trefwoord 'brandveiligheid'.
Het is mogelijk om de gewenste informatie te vinden via "wetten.nl". Wanneer je dit doet is het moeilijk om de juiste zoekterm in te vullen. Je krijgt heel veel of niet gerelateerd aan het bouwbesluit.
Via de web pagina's die uit de analyse rollen kun je met het trefwoord de betrokken artikelen in het bouwbesluit snel achterhalen.
Structuur binnen de wetteksten
Wettelijke teksten staan niet op zichzelf. Vanuit de tekst worden vaak andere wettelijke teksten aangeroepen. In de alinea hieronder is uitgewerkt hoe daarmee wordt omgegaan. De meeste teksten zijn ingedeeld in hoofdstukken met daarbinnen artikelen. Soms zijn artikelen gebundeld in paragraven. In de analyse worden de paragraven niet als afzonderlijke elementen meegenomen. Soms zijn teksten kort en is er geen verdeling in hoofdstukken toegepast.
In de webpagina's staan links. De link heeft een naam. Via deze link kun je twee kanten uit navigeren. De link met naam 'hoofdstuk' maakt het mogelijk om vanuit de wet naar een hoofdstuk te navigeren of vanuit een hoofdstuk naar de wet. De link met de naam 'artikel' zorgt voor de navigatie tussen een hoofdstuk en een artikel.
Referenties naar andere wetten
Referenties naar andere wetten worden op twee manieren verzameld.
- Uit hyperlinks in artikelen naar andere wetten.
- Door de tekst in een artikelen te vergelijken met namen van wetten in een lijst. Deze lijst wordt automatisch bijgewerkt wanneer een verwijzing is gevonden of kan handmatig worden aangevuld.
Alle namen van wetten worden in deze lijst opgenomen. Het is heel goed mogelijk dat een verwijzing bestaat naar een wet die in set van bestanden zit die is verzameld.
In het voorbeeld wordt de verwijzing naar de 'Woningwet' getoond. Wanneer een artikel veel tekst bevat is het mogelijk dat de referentie niet meteen zichtbaar is.
Trefwoorden in wetsartikelen
Met behulp van trefwoorden kun snel locaties in de wetgeving vinden waar relevante termen worden gebruikt. Trefwoorden hebben geen gedefinieerde betekenis. Het zijn woorden die letterlijk voorkomen in de tekst van een artikel of via een variatie. Zo kun je een trefwoord tegenkomen als 'gemeentebestuur'. Dit woord hoeft niet letterlijk voor te komen maar is ook opgenomen als bijvoorbeeld 'burgemeester' of 'gemeenteraad' in de tekst voorkomt.
Ook kan het trefwoord zijn gevonden via een patroon. Het patroon "*vergunning" kan resulteren in trefwoorden als "bouwvergunning" of "milieuvergunning"
Een afzonderlijke pagina in 'weten-analyseren.nl' beschrijft het beheer van de trefwoorden.
De definitie van het trefwoord bevat ook het type van het trefwoord. Zo is bijvoorbeeld 'gemeentebestuur' een actor en ''bouwvergunning
een 'wet object' omdat het iets aangeeft over wat zich in de buitenwereld bevindt. Het woord 'brandveilig' is van het type 'wet subject' omdat het onderwerp van een vergunning kan zijn.